image-default-image
Címzett Széchényi Ferenc
Írás Helye Naumburg
Dátum 1813. október 22.
Nyelv német
Címke katonaság
Őrzés Helye MNL OL P 623 A-I.-9.-No.43/21.
Közlés Helye Zichy 88.
Minősítés Eredeti
Tartalmi Kivonat

A nagy veszély elmúlt, és ő szerencsésen állta ki a próbát. Most már mindig csak előre mennek. A csatát már csak azért is szerencsésnek mondhatja magára nézve, mert a táborkar minden tagját előléptették egy rangfokozattal, következésképpen ő már első kapitány. Azonnal indul Jénába, csak életjelt kívánt adni magáról.

Széchényi Ferenc

Geschrieben in Nauenburg1a den 22 8ber

1813

Lieber Vater, Gottlob, viele Gefahren sind vorüber, und auch diese Probe der Vorsicht hielt ich glücklich und froh aus.b ~~ Nun gehts immer vorwärts auch habe ich in hinsicht meiner Person eine glückliche Schlacht gehabt da mir nichts geschah, und die ganze Suite um einen Grad avancirte folglich ich nun 1ster Rittmeister bin.

Alsogleich gehe ich nun nach Jenac und habe meinen guten Eltern nur ein Zeichen meines Lebens geben wollen: der ich um den Segen bitte

Stepherl

1 Széchenyi aláhúzása hullámos vonallal.

a Naumburg, szász város Lipcsétől délnyugatra, a Saale folyó mellett.

b Az október 16–19-i lipcsei csatát érti. A csata első napján közelharcba került, amennyiben részt vett a güldengossei lovasrohamban.

c Jena, szász város a Saale partján, Naumburgtól délre. A vesztett csata után Napóleon seregének nagyobb részével a Weissenfeld–Frankfurt útvonalon hátrált Franciaország felé. A szövetséges seregek az út két oldalán felsorakozva vették üldözőbe: a sziléziai sereg (Blücher) a jobb, a három oszlopban vonuló fősereg (Schwarzenberg) a baloldalon.