image-default-image
Címzett Döbrentei Gábor
Írás Helye Pest
Dátum 1828. március 20.
Nyelv magyar
Címke akadémia tudós társaság
Őrzés Helye MTA KIK Kt K 194/33.
Közlés Helye -
Minősítés Eredeti
Tartalmi Kivonat

Jó reggelt, anyi akadálaim vannak, hogy ma reggel Önhez nem mehetek. Küldje, az által ki ezen leveletskét viszi addig is, azon Irományokat mellyeket tegnap tőlem vitt, és azon felül a Tudos Társoság Plánumát, mellyet mint Ön tudja, én nem birok, hogy addig is átfuthassam1 magam, és könnyebben értekezhessünk aztán. Kérem Önt, jöjjön e Tárgyra2 nézve […]

Döbrentei Gábor

Jó reggelt, anyi akadálaim vannak, hogy ma reggel Önhez nem mehetek. Küldje, az által ki ezen leveletskét viszi addig is, azon Irományokat mellyeket tegnap tőlem vitt, és azon felül a Tudos Társoság Plánumát, mellyet mint Ön tudja, én nem birok, hogy addig is átfuthassam1 magam, és könnyebben értekezhessünk aztán.

Kérem Önt, jöjjön e Tárgyra2 nézve holnap valami 10 ora tajban hozzám. Azonban reméllem, ma is látjuk Budán vagy a Casinoban egymást.

Sietve

Széchenyi

20ikána

1 Javított szó.

2 Széchenyi aláhúzása egyenes vonallal.

a A nádor által a Tudós Társaság kapcsán kiküldött bizottság munkálatai idejére (1828. március 15. ‒ április 17.) esik a levél keletkezése, amely bizottságnak Széchenyi is tagja volt. A már meglévő terveket kérte elküldeni, 1828. március 23-i naplóbejegyzésében írta, hogy 22-én lett kész a Tudós Társaság vázlatával. SzIN 3. 200.